Waarom heb je eigenlijk KUNST op school?
ALLEREERST: kunst is een breed begrip. We hebben het dan over beeldende kunst, film, theater (cabaret, toneel, musical, dans), bouwkunst, mode, muziek! En met vele van die dingen hebben we dagelijks te maken.
Je kent wel van die momenten dat je je op school bij een vak afvraagt: wat heb ik eigenlijk aan dit vak? Dan denk je 'ik ga daar later toch niets mee doen'.
School is natuurlijk bedacht om je een goede ontwikkeling mee te geven om te functioneren in de wereld. Het is neit altijd leuk en interessant, maar over wat we doen op school is wel goed over nagedacht!
De kunstvakken zijn belangrijk voor je hersenontwikkeling! Er gebeuren in je hersens bijzondere dingen als je bezig bent met creëren bij de kunstvakken. Het oefent je ook in de 20st century skills (vaardigheden die belangrijk zijn om te ontwikkelen). Er is veel voor te zeggen dat het belangrijk is om je creativiteit te ontwikkelen, en dat het je leert om oplossingen te bedenken voor allerlei zaken.
Een belangrijke vraag is: wat kun je leren van kijken naar en het maken van creatieve dingen??
- we leren creatief uiting te geven aan onze eigen opvattingen en overtuigingen en worden uitgedaagd om dat in een andere vorm te doen als dat we vaak gewend zijn.
- We leren hoe samenlevingen in elkaar steken. Van oude beschavingen weten we veel dingen omdat kunst (literatuur, architectuur, beeldende kunst) bewaard zijn gebleven.
- we leren hoe andere mensen denken over maatschappelijke onderwerpen, en zo leer je je eigen ideeen aan te passen. Je wordt er dus wijs van. Kunst beleven en er over nadenken stimuleert dus de ontwikkeling van empathie (begrip voor elkaar en rekening houden met elkaar).
- kunst is een samenbindende factor in onze samenleving: het brengt mensen samen en geeft ze ontspanning.
- Door de kunst blijft de mens zich ontwikkelen omdat schoonheid de mens altijd heeft geïnspireerd. Denk maar eens aan hoe we proberen onze dagelijkse omgeving altijd mooi te maken (behang, kleding, vormgeving, esthetiek). Elke dag maak je een grote hoeveelheid keuzes die gebaseerd zijn op beleving en schoonheid (reclame)
- We leren hoe kunstenaars/schrijvers/theatermakers/musici voor de massa uit lopen en betrokken zijn bij de samenleving, daar invloed op uit willen oefenen en een boodschap hebben waar we van kunnen leren.
- We leren dat de mens altijd creatief is geweest en zich wil uiten door kunst. Door de kunst leert de mens uiting te geven aan emoties. Denk aan dichtkunst, literatuur, bouwkunst, schilderijen, theater, toneel, geschiedenis enz. De klassieken (Grieken en Romeinen) hadden kunst en schoonheid hoog in het vaandel staan. We leren dus dat kunst altijd bestaan heeft voor de mens om zijn gevoelens te uiten.
- Kunst en wetenschap hebben altijd een onlosmakelijk en logisch verband met elkaar gehad. In de Renaissance was ‘de ontwikkelde en geleerde’ een mens die alles kon: wetenschap, filosofie, techniek, kunst konden niet zonder elkaar en werden hogelijk gewaardeerd (Leonardo da Vinci, Michelangelo)
- Veel natuurkundige uitvindingen en inzichten zijn vooraf gegaan door ontdekkingen van kunstenaars. Denk bijvoorbeeld aan natuurkunde (kleur, licht, vorm, perspectief http://www.galerieborn-art.nl/de-kunst-van-kleur-is-wetenschap/), psychologie (expressie en de werking van de geest), biologie (tekenen en soortenstudie), filosofie (de zoektocht naar betekenis en het geestelijke https://www.youtube.com/watch?v=qiMKcHqZg1A).
- Kunst laat de mens reflecteren op zijn handelen: kunstuitingen zijn vaak confronterend en laten de wereld op een andere manier zien. Kunst kan het denk van de mens veranderen.
- Kunst zorgt voor mensen die zich divers en breed ontwikkelen. Het zorgt voor creativiteit in zowel kunstzinnig als technologisch gebied. Denk aan slimme, creatieve en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen op het gebied van techniek, duurzaamheid enz. Daar zijn breeddenkende en buiten kaders denkende mensen voor nodig die hebben geleerd creatief te denken.
- …… vul maar in .
Kijk en lees maar eens als je het interessant vindt:
https://www.youtube.com/watch?v=6qak5-dHw5I
een leerling onderzoekt de vraag waarom je kunstvakken op school hebt; creativiteit, ontwikkeling, hersenen, onderzoeken, eigenwaarde, identiteit enz
https://www.kunstfanaatjes.nl/artikelen/kunst-hersenen-mark-mieras/ een interessant artikel voor als je niet bang bent voor meer dan 37 letters...
https://www.youtube.com/watch?v=phQZ5J-lhTQ Wetenschapper Mark Mieras over hersenontwikkeling en creativiteit
Prof Scherder https://vimeo.com/159767481 over de delen van de hersenen die zich ontwikkelen door de kunstvakken
Interessant n kritisch artikel over intrinsieke en extrinsiek waarde van kunstonderwijs https://www.leraar24.nl/50703/leereffecten-van-kunstonderwijs/
Voor de gevorderde denker een interessante beschouwing over de bron van het ontbreken van de legitimiteit van de kunstvakken (of breder; de cultuurvakken) https://www.demoanne.nl/kunstonderwijs-kan-niet-zonder-kennis/ en zeker deze die gaat over psychobiologie en artisticiteit https://ziedaar.nl/editie-4/artistieke-creativiteit-en-het-menselijk-brein/
Of eens om over na te denken: wie was Leonardo Da Vinci (die bekende uitvinder uit de 17e eeuw) en hoe dacht hij over kunst https://wikikids.nl/Leonardo_da_Vinci
Belangrijk bij de vraag wat je hebt aan de algemene en kunstvakken op school is dat je er voor openstaat om van idee te veranderen, omdat de vraag 'wat heb ik er aan?' al gesteld wordt vanuit een vooringenomen standpunt, dat de kunsten zich moeten kunnen legitimeren...!
Er zijn natuurlijk allerlei vakken die aan dezelfde vaardigheden werken; zo leer je vanuit een diversiteit aan ideeen na te denken over wie en hoe jij in het leven wilt staan.
Maak jouw eigen website met JouwWeb